Комунисти, комсомолци, пионери …

януари 25, 2013

Поканиха ме да участвам във възраждането на вестник „Демокрация“ и да правя цяла рок страница. Както обикновено се случва у нас, ситуацията се разви като във вица за компютрите и компотите 🙂 Така че този коментар, който бях подготвил за втория брой стана ненужен. На мен обаче ми се иска да го видите и затова го поставям тук.

Помните ли този боен марш на социалистическото ни строителство? Защото аз помня ако не друго, поне фрагменти от него. Все пак повече от половината ми живот мина тук и тогава. А маршът продължаваше с нещо като „в единен строй – заедно във труд и в бой”. И т.н.

Кръпката може сега да дойде и да ме набие за тази асоциация, но тя бе първото, което се появи в главата ми, когато видях информациите за европейската субсидия на Митко Пайнера. Веднага си помислих, че някой комсомолец е писал проекта, а комунист от ресорно министерство го е прокарал. И някакви европари са се насочили към пионера, отговарящ за онзи сектор от медийното ни пространство, който е предназначен за обезмисляване на масите. Това е нещо като обезмасляването на млякото, в което ние отдавна сме майстори, само че е насочено към съзнанието на отделния индивид и крайната му цел е горе-долу същата – да превърне обекта (в случая – индивида) в гола вода. А когато индивидът стигне до това състояние, него не го интересува нито личната свобода и достойнство, нито морала, нито справедливостта, нито красотата на изкуството. Ядене, пиене … –  тия три неща, а за останалото да му мислят политиците. И те мислят за останалото. А после си го взимат. Индивидът междувременно е сготвен и остава само да му пъхнеш лимончето в зурлата и да го сервираш. В съпровод на Азис, примерно.

Това е едната половина от коментара ми за европейската субсидия, която си осигури Митко Димитров за техническото обновяване на телевизия Планета. Като заклет рокаджия и ревностен почитател на блуса, естествено, не мога да приема спокойно този факт, който от икономически ще се превърне в артефакт на съвремието ни. Успоредно с това, обаче, не мога и да не укоря разпасаната команда на рок музикантите, които за толкова години не можаха да излъчат от средите  си поне един успешен продуцент, да се обединят като гилдия и да защитят поне няколко проекта за съвременни музикални медии, младежки центрове, фестивали и образователни програми. Другият ми укор е към държавата и безхаберието на институциите по отношение на естетическата ни среда. Защото оправданието, че публиката това искала е като мафиотската класика: нищо лично. Държавата е тази организация на един народ, която би трябвало да пази културната му история, моралните ценности и да възпитава у младите хора вкус към доказаните стойности в сферата на изкуството. Тази официозна пасивност, съчетана с пословичната непрактичност на творците създава благодатната почва за разпространение на бездуховността. И това очевидно тревожи не само мен.

Ето две мнения на представители на две поколения творци в областта на музиката и литературата:

 

Денис Апов:

Нямам проблем с хора, които слушат чалга. Имам проблем с тия, които ме бият, че слушам друга музика.
Нямам проблем с хора, които ценят българското. Имам проблем с хора, които твърдят, че нещо е чисто „българско“ и погват всеки, който ще се държи като „предател“.
За някои чалгата е култура, за мен е порно с калпава музика за фон. И тук казвам защо АЗ не я харесвам, а не защо НЕ ТРЯБВА да се харесва. В същото време очаквам хора да не ми говорят, че рока и блуса не трябва да се харесват, само щото някои възприемат изкуството не като такова, а като някакво оръжие в борбата срещу… нещо си там, което се смята за простащина.

 

Васко Кръпката:

Чалгата не е музиката на народа! Това е поредното подценяване и подлъгване. Горкичиките пайнера , волфа , черепа , крушата , маймунека , барона , баретата , пашата , и пр. герои на вис-сик промяната , един закърпен барикададжия иска да им спре купона….чалгата е в парламента , в министерския съвет , чалгата е на собствениците на хотели , казина , „бизнесмени” , всевъзможни лобисти , нарко-оръжейни олигарси … Народът не кара майбах.  Душманите на тоя народ наложиха чалгата с бухалките , както наложиха застрахователния и охранителния бизнес, медиите, почти всичко за продаване с малки изключения. Както държавните обработки на Филип Кутев не мога да нарека народна музика , така и днешната посттекезесарска халтура не е музиката , която харесва и пее народецът и която ще остане в историята. Да , разбира се, голяма част от хорицата си слушат чалгичка и Планета е гледана телевизия и абитуриентите се тъпчат в Син сити и по чалготеките из Татковината , но това е за да се отъркат в модерния елит от вип-ложите на олигархията , за да се отдалечат и разграничат поне имагинерно от мизерията на този народ . Точно пайнеризацията отне хляба на оня циганин с кларинета, налагайки плейбечния силикон , пък и докато бг. писарушките занимават простолюдието с новината , че поредната мутреса силиконясва обилно или ,че на некво измислено геройче му изтекли водите и родил по време на концерт , Гения с кларинета Ибряма и Гения с кавала Теодосий ни представят на най-престижните фестивали по света и не се разписаха в нито един чалга проект, въпреки щедрите покани.В нито един!!! Но това не е новина за вас. Това ,че децата на днешна България не знаят имената на Бийтълс , Стоунс , Цепелин , Флойд , че смятат Бетовен за куче и Моцарт за производител на бонбони се преживява , лошото е, че не знаят коя е Янка Рупкина , Валя Балканска, Стефка Съботинова, Мистериите на българските гласове, Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Ибро Лолов, Павел Сираков, Костадин Гугов и мн. др….. Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Борис Христов, Николай Гяуров и пр…. И да кажа нещо хубаво накрая. Чалгата отдавна замира бавно и мъчително и мястото и е в кръчмата да забавлява пияници , крадци и измамници , далавераджиите на новите времена, които сами те осъзнават, че не е престижно да звучи в собствените им молове, бензиностанции, магазини, казина, хотели …. Вече и по автобуси и таксита се усещат шофьорите . Нейсе преживявали сме какво ли не с Рокендрола и това ще преживеем и ще останем!!!

Advertisements

One Response to “Комунисти, комсомолци, пионери …”

  1. Буги Барабата Says:

    Ох, голям смях! Хилих се три дни и три нощи. Няма да коментирам, че ме е гнус от някои истории….


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: